HP FV

Габрово

Хостинг

Времето в Габрово

 

1.5°C

времето в габрово

Влажност: 94%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.329
Щатски долар USD 1   1.5
Австралийски долар AUD 1   1.495
Швейцарски франк CHF 1   1.604
Чешка крона CZK 100   7.733
Датска крона DKK 10   2.632
Хонконгски долар HKD 10   1.927
Новозеландски долар NZD 1   1.143
Полска злота PLN 10   4.358
Руска рубла RUB 100   4.683
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

Novini ot Stara Zagora

 

С намаляването на светлата част от денонощието нараства рискът от пътни злополуки

 

От началото на 2011 г. до 10.10.2011 г. на територията на област Габрово са настъпили общо 19 ПТП с участие на пешеходци /28% от общия брой тежки ПТП/, при които са загинали двама и са ранени 19 пешеходци, от тях 3 деца. През същия период на миналата година произшествията с пешеходци са били 16 /27% от всички тежки ПТП/, с 3 убити и 13 ранени.

Водещи фактори за настъпване на произшествията с пешеходци са несъобразената скорост и отнемане предимство на пешеходците от водачите на МПС в зоните на пешеходните пътеки – 7 ПТП през тази и 4 ПТП през миналата година са възникнали по тази причина. Много често и самите пешеходци, с поведението си като участници в движението, се излагат на неразумен риск и опасност да бъдат блъснати от МПС. Статистиката показва, че най-много инциденти с пешеходци обичайно настъпват между 17 и 21.00 часа. В този часови интервал на денонощието, особено през зимния период и есента, опасността от ПТП с участие на пешеходци е много висока, поради ранното смрачаване, влошените пътни условия и интензивния трафик на ППС и пешеходци по уличната мрежа в населените места.

ОДМВР – Габрово е набелязала и провежда и в момента активни контролни и превантивни мероприятия за намаляване опасността от тежки ПТП с пешеходци по уличната мрежа в общинските центрове. От сектор “ПП” и РУ ”Полиция” са ангажирани максимален брой униформени служители за засилено полицейско присъствие по най – натоварените кръстовища и зоните на пешеходните пресичания. Същите са инструктирани да реагират незабавно при отнемане предимство на пешеходна пътека от МПС или при неправилно пресичане на пешеходци. При осъществяване на дейността по безопасност на движението, особено внимание ще се обръща на най - уязвимите участници в движението – малолетните и непълнолетни лица, възрастните трудно подвижните хора и велосипедистите.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно хората на възраст над 50 години, носещи тъмни връхни дрехи, имащи опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили.

Най-сериозна е опасността от възникване на пътна злополука с пешеходци в периода на сумрак - ранните сутрешни часове и при настъпването на вечерта. Причините в повечето случаи са съчетание от несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

От полицията съветват гражданите да избират осветени маршрути, когато се прибират пеша, особено при пресичане.

Ако Ви предстои пресичане там, където няма осветление, и в същия момент приближава автомобил, във Ваш интерес е задължително да го изчакате да отмине и тогава да преминете през пътя.

Не бива да забравяте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в момента, когато Вие виждате фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да Ви предпази! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.

Като рисково се определя и поведението на пешеходците, които пресичайки пътното платно, разговарят по мобилния си телефон. Именно улисани в разговора, често пресичаме без достатъчна убеденост, че сме в безопасност – склонни сме да преминем на произволно място, а не на пешеходна пътека, или не изчакваме зелената светлина на светофара. Ето защо е желателно първо да приключите разговора си и след това да пресечете платното на определеното за целта място.

Не бъдете припряни на автобусната спирка! Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още преди да е спрял. С понижаването на температурите площадките за чакане все по-често ще бъдат заледени. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за опитите за догонване на потеглящо превозно средство. Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опитите Ви за качване в последния момент. При слизане от автобуса, не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

От пътна полиция припомнят на водачите на МПС, че от 1-ви ноември трябва да се движат с включени къси светлини и през деня. Изискването важи до 1-ви март 2012 г.

 

МВР Габрово


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 11.10.2011 13:38

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

795 души с чуждо гражданство живеят в Област Габрово, според данни от последното преброяване.

Нови обяви

www.shperplat.eu Шперплат ... Forest Parquet International LTD Forest Parquet International LTD FORD TRANZIT Предлагам тютюн Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

бинго габрово  камера  работа предлага  обществен съвет воден цикъл  ректорат  оу Неофит Рилски  Железният светилник  библиотека  кино  ясла  резултати от хандбал  razpisanie  екобазар  Неделник на съвременен език  преброяване  КОНЦЕРТИ  Априловска гимназия  етажна собственост  библиотека априлов палаузов  Камери  rektorat  ремонт  Съдийски наряди   ЦДГ Габрово  кино алеко  Етъра  Ð¾Ð±Ñ Ð²Ð¸  избори  kino  биенале 
Сайт от OmiCode
_