HP FV

Габрово

transconsult bg

Времето в Габрово

 

0.6°C

времето в габрово

Влажност: 95%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 4.0m/s И

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.236
Щатски долар USD 1   1.417
Австралийски долар AUD 1   1.452
Швейцарски франк CHF 1   1.579
Чешка крона CZK 100   7.906
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.821
Новозеландски долар NZD 1   1.129
Полска злота PLN 10   4.538
Руска рубла RUB 100   4.575
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

С какво още е известен град Габрово

Габрово е централният град на Община Габрово. Тъй като е почти географски център на България, само на 25 километра от реалния център (местността Узана), това го определя като важен транспортен възел. Той също така се намира и непосредствено след Шипченския проход, което допълнително спомага за това негово определение. Един от интересните факти за Габрово е, че той е най-дългият град в България.

 

Априловска гимназия

Градът е родно място на доста известни българи, а също и на такива, които са първи в своята област – като първата жена летец, първата жена лекар или първият живописец (Теофана Крил, д-р Тота Венкова, Христо Цокев). Също така в миналото в този град са поставили началото на различни важни области за развитието на страната като построяването на първото светско новобългарско училище, първата ученическа библиотека, първата съвременна концертна зала. Не случайно тук промишлеността е била толкова добре развита. Тук са отворили врати първите фабрики за сапун, за кокс и деривати, за производство на патрони, за доставка на платове.

 

Габрово е град, известен с архитектурните паметници, които сякаш разказват историята на нашата държава през годините и ни карат да се гордеем с наследството което имаме. В града могат да бъдат посетени и разгледани прекрасни църкви като „Успение Богородично”, „Св. Йоан Предтеча”, катедралата „Св. Троица” и други. Гордост на Габрово е сградата на Националната Априловска гимназия, която е обявена за паметник от национално значение.

 

Дом на хумора и сатирата

Това с което още е известен градът, що се отнася до неговите архитектурни забележителности е, че може да се нарече „градът на стоте паметника”, защото почти навсякъде накъдето човек се обърне може да види паметник, който разказва определена история и има своето значение. Може би по-известните статуи са тези на Рачо Ковача, на Васил Априлов, на Чардафон, на Цанко Дюстабанов. Всички те са допринесли за развитието и известността на града, както и за просперитета на цялата държава в последствие, тъй като те създават условия в града да се развива ново и кадърно поколение българи.

 

Габровски паметнициГрадът е построен по поречието на река Янтра, което създава условие градът да е известен и с многото си красиви мостове, като всеки един от тях въплъщава в себе си определена идея, характерна за Габрово. Като например мостът на изкуствата, тъй като градът е популярен с това, че години наред успешно развива хумора и сатирата на театъра. Или мостът на занаятчиите, който въплъщава в себе си композиции на най-типичните занаяти, прославили града. Мостът „Игото” е сякаш символ на Габрово, заради четирите скулптури, намиращи се на него – всяка с определено значение и смисъл. Фигурата на Рачо Ковача, основателят на Габрово, фигурата на ревящ лъв, който символизира разбунтувалия се срещу робството народ, фигурата на майка България, окована във вериги и накрая фигурата на българина, успял да разкъса тези окови – всички те обхващат основни моменти, които са значими за Габрово.

 

 

Понякога забързани в ежедневието ние приемаме за даденост тези символи на нашата държава и на вековната ни история. Но дори и за миг да се потопим в историите, които те безмълвно разказват, това винаги ще изпълва сърцата ни с гордост и родолюбие и ще ни дава сили да вървим с високо вдигнати глави.

 

Още статии за град Габрово:

История и разположение на Габрово

 


КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!



Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Лаборатория Статус - Варна Нова Година на остров Корфу Нова Година в Будапеща Нова Година в Букурещ Нова Година в Охрид Всички обяви

Анкета

poll Ще гласувате ли на предстоящите избори?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

Търси  Тодоровден в Етъра  резултати от хандбал  с. Горна росица  аек етър  акция  автобусни линии  с живково  Ymca  vremeto v gabrovo  дом на хумора  Габрово днес  Симулатор за чифтосване  съдийки В група  РУ Габрово  kino aleko  neofit rilski gabrovo  фирми габрово  алеко  библиотека априлов  etyr  градски транспорт  ронда  ясла зора  камера  топлофикаця  Онлайн камера  реклама  филми  Маймуни 
Сайт от OmiCode
_