HPFV
zagabrovo

Времето в Габрово

 

-5.6°C

времето в габрово

Влажност: 83%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 3.0m/s И

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.293
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.438
Швейцарски франк CHF 1   1.523
Чешка крона CZK 100   8.031
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.815
Новозеландски долар NZD 1   1.064
Полска злота PLN 10   4.945
Руска рубла RUB 100   4.902
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

Честита Баба Марта!

 

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари i Февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

 

На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни.

 

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) на 1 март произхожда от древните българи, чиито канове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Днес празникът е познат в България, а впоследствие и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета.

 

Най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан - покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите. На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец - Мартеница - най-често на ръката. Младите непременно трябва да излязат навън "да ги види Баба Марта и да се зарадва", а старите жени не трябва да излизат навън, защото "ще разгневят Баба Марта".

 

В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 28.02.2011 19:48

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Място за вашата реклама

Нови обяви

Стани звезда в телевиозионен клип Продавам хале, склад, помещение Къща в центъра Работници за мебелно производство 8-ми март в хотел Елица-Пампорово vip

Анкета

poll Застигна ли ви грипната епидемия?

    Резултати

Реклама

 

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

кучета  община  .Търси  габрово инфо  проекти  кремачни  ясла  Кучешки  ронд  още обувки  габрово новини  минифутбол  връх шипка  кола  борисов  ФК Янтра  работа  работа търси  ваканция  ронда  трактор  времето в габрово  прогноза за времето  валутен курс  ремонт  Кучешки впряг  ин витро  камера  връх ши  ректорат 
Сайт от ИНК Студио
_