HPFV
zagabrovo

Времето в Габрово

 

-5.3°C

времето в габрово

Влажност: 90%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 3.0m/s С

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.272
Щатски долар USD 1   1.394
Австралийски долар AUD 1   1.417
Швейцарски франк CHF 1   1.509
Чешка крона CZK 100   8.073
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.79
Новозеландски долар NZD 1   1.03
Полска злота PLN 10   4.923
Руска рубла RUB 100   4.955
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

Тодоровден в Етъра

 

На 12 март 2011 година в Архитектурно- етнографски комплекс “ Етър” от 11:30 часа ще се пресъздадат обредни практики, характерни за Тодоровден: украсяване на коне, раздаване на тодоровденски хляб за коньово здраве, захранване на конете и ходене на гости на млада булка.

 

Тодоровден се празнува в първата събота на Великденските пости. Вярва се, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято.

 

На този ден рано сутринта стопанинът разчесва животното, сплита му гривата и опашката, украсява ги с червени конци, пискюли и чесън, против зли погледи, като накрая със захарна вода “заглажда косъма, за да лъщи”.

 

В народните представи жените на този ден месят Тодоров хляб, украсен с тестена подкова или тестено конче за коньово здраве. Този обреден хляб те раздават на комшиите, за да са плодовите конете. За здравето на конете момите също така пукат бакла и я нижат на червен конец за конски гердан.

 

На Тодоровден празнуват и младите булки, които са минали под венчилото през изминалата година. Близки и познати и ходят на гости като задължително носят дар кравай, наречен булчински. Според поверието, колкото повече краваи получи младата невеста, толкова тя ще е по- добре в новия и дом и ще ражда повече деца.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 07.03.2011 15:17

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Място за вашата реклама

Нови обяви

Продавам хале, склад, помещение Къща в центъра 8-ми март в хотел Елица-Пампорово Летни детски лагери-хотел Елица Великден в вила Елица-Пампорово

Анкета

poll Застигна ли ви грипната епидемия?

    Резултати

Реклама

 

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

ремонт магистрала  крема  ронд  доставки  ОУ Иван Вазов  минифутбол  ректорат  ин  библиотека  проекти  камион  камион блъсна  биенале  прогноза за времето  ронда  ÐœÐ°Ð»ÐºÐ¸ ÐµÑ Ñ‚ÐµÑ‚Ð¸Ñ‡Ð½Ð¸ делки  зора  уеб камери  време%D  Малки  Железният светилник  меки  фирми габрово  борисов  прогноза  Тодоровден в Етъра   община  прокуратура  кученца  работа търси 
Сайт от ИНК Студио
_