HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Средно 1000 жертви на лекарски грешки годишно

 

Средно 1000 пациенти годишно са пострадалите от лекарски грешки. Това съобщи вчера председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Той предлага да се създаде фонд за жертвите на лекарски грешки по подобие на този във Франция, като по този начин „ще се спре тази крещяща необходимост от експертизи

 

Таушанов обясни, че в много от случаите лекарите отказват да правят експертизи, които трябва да проверяват за наличието на грешки, извършени от техните колеги.

 

"Пациентът в България е в по-сложно състояние, отколкото един обвиняем", заяви Пламен Таушанов. Той обясни как се процедира във Франция при случаи на лекарска грешка. По думите му се подават жалби, в които участват организации за закрила на пациентите, след което в рамките на шест месеца пациентът получава обезщетение, което достига 100-200 хил. евро. "Практиката е показала, че трябва да се върви към обезщетения", смята Таушанов.

 

"И по света има лекарски грешки, но там те се установяват", посочи Таушанов. По думите му за 8 години има стотици случаи на лекарски грешки, но има значително по-малко присъди. Председателят на асоциацията заяви още, че е наложително да се създаде специализирана структура с прокурори експерти които да разследват тези случаи, за да има качествени експертизи.

 

В България исковете на пострадали от лекарска грешка варират около 200 и 300 хил. лева, но все още няма практика да бъдат изплащани обезщетения, показва статистиката.

 

"Видимо е желанието на колегията да се прикрие истината", каза Таушанов по повод случаите в ИСУЛ и Горна Оряховица. На срещата вчера присъстваха хора, чиито близки или те самите са пострадали от лекарски грешки.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 07.01.2011 10:25

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

Априловска гимназия  работа предлага  вело алея  събития  прогноза  транспорт  любомир  Железният светилник  обяв  ФК Янтра  борисов  кино  ШАНДУРКОВ  MVR  ремонт  вести  обяви работа  Онлайн камера  пиволенд  акция  етажна собственост  оу Неофит Рилски  ЦДГ "Мечо Пух" Габрово  автобусни линии  Етър  времето  избори  дилма русеф  екобазар  кандидат 
Сайт от OmiCode
_