HP FV

Габрово

Времето в Габрово

 

12.7°C

времето в габрово

Влажност: 91%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 2.0m/s Ю

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.219
Щатски долар USD 1   1.371
Австралийски долар AUD 1   1.461
Швейцарски франк CHF 1   1.55
Чешка крона CZK 100   7.993
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.764
Новозеландски долар NZD 1   1.082
Полска злота PLN 10   4.985
Руска рубла RUB 100   4.897
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Смях за здраве на четиринадесетия "Благолаж" в Дом на хумора

 

На 22 май 2011 година, от 9 часа в зала 8 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово за четиринадесети път ще се наддумват най-сладкоречивите българи. Ще рече – ще се съберат разказвачи, които не могат без комичното устно слово, и ще започне едно необикновено състезание. Този път то ще ни убеди, че СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ!

В него пожелаха да участват повече от 80 сладкодумци на възраст от 7 до над 80 г. От България и българи от чужбина, които изпращаха веселите си истории, вицове и анекдоти по интернет.

Организатори са Музеят Дом на хумора и сатирата – Габрово и Регионалният експертно-консултантски и информационeн център (РЕКИЦ) „Читалища” – Габрово. Ще бъде издаден сборник с най-доброто от „Благолаж-2011”, като книжка 7 от едноименната поредица ще стане факт благодарение на спечелен проект от Музея „Дом на хумора и сатирата” в Министерството на културата за подкрепа на любителското творчество.

На конкурс като на конкурс: наддумването ще протече в два кръга.

Най-напред всеки участник ще се представи и ще разкаже по свой избор приказки, вицове и весели случки по темата на състезанието. Сигурно няма да е пощадена и здравната реформа, и взаимоотношенията болни-здрави-медицина-медици-медицински персонал. Накъде без хумористични приказки на „Благолаж”! Разбира се – ще чуем приказки за Хитър Петър, Настрадин Ходжа и техните побратими. Очакваме да научим весели истории с известни личности (наши съвременници или исторически лица; политически вицове и анекдоти, пословици и поговорки) и дори нови габровски вицове.

Във втория кръг ще се наддумват тримата най-добре представили се от първия кръг. И така – до излъчване на “Благолаж-2011”.

Четвърт век след първата Национална среща-наддумване ще бъде интересно не само да слушаме комични фолклорни сюжети, но и да видим кои са днес носителите на тази народна памет, какво от народното богатство продължава да вълнува най-младото поколение. В неделя, в зала 8 на Дома на хумора ще седнат заедно тридесет и четирима разказвачи, почти половината от тях – деца и ученици. Може пък „Благолаж” да се превърне в конкурс за разказвачи на хумористични приказки, нали с приказката децата заспиват, растат и набират мъдрост за живота? ДХС вече организира два детски конкурса за разказвачи на хумористични приказки, нови габровски вицове и анекдоти и дори цяла „Весела разказвачница” на 1 април тази година! Защо един следващ „Благолаж” не бъде само „детски”, или студентски, или просто младежки? Сигурна съм, че подобен експеримент си заслужава усилието!

Засега обаче участниците са само от две габровски училища (СОУ „Райчо Каролев” и ОУ „Ран Босилек”), от Детския комплекс „Йовко Йовков” в Севлиево и малката Камелия от с. Разделна, Варненско. Другите сладкодумци идват от Велико Търново и региона, Търговищко, Варненско, Троянско, от Русе и Габрово.

На доц.д-р. Ангел Гоев, когото познаваме като етнолог и директор на АЕК “Етъра”, н. с.Татяна Цанкова, етнолог и фолклорист, директор на М ДХС и психотерапевтката и писателка Мадлен Алгафари се пада да определят Благолаж-2011. И както винаги, публиката също ще избере своя любим разказвач.Според Статута, ще има специална награда за най-млад участник в срещата, за най-атрактивно участие по темата (която ще даде РЕКИЦ „Читалища” – Габрово) и, разбира се, за ярко представяне по Интернет на българи от чужбина.

Четиринадесетата национална среща-наддумване „Благолаж” в Дома на хумора в Габрово ще се превърне в своеобразен малък сеанс по смехотерапия. Повече – в залите на Веселата къща, която вече експонира творбите на Двадесетото международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

 

Венета Георгиева-Козарева


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 19.05.2011 16:10

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Денят на земята

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Да не забравяме миналото

Включете се в инициативата да направим клипчета със снимки на няколко стари габровски песни, като ни изпратите ваши любими снимки от Габрово. Снимките се събират в няколко албума на различна тема.

Може да ги изпращате на имейла или да ги добавяте в групата на сайта във фейсбук.

Нови обяви

Кола за абитуренския бал Продавам Ford Fiesta 1,4i Продавам части за Мерцедес VITO / ... Превоз на покъщнина, багаж, ... Почивка на море в град Ахтопол

Анкета

poll Ще ходите ли на карнавала?

    Резултати

Реклама

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

диана трифонова  изложба  времето в габрово  Трявна  връх шипка  imenatana futbolistite pre srzon 1971-72 god  пътни произшествия  д-р гайдарски  техномат  etyr  новини  автобусни линии  екобазар  Габрово  разписание градски транспорт   транспорт  такса битови отпадаци на фирми  CARNAVAL  обяви работа  зора  rektorat  габрово новини  пгт Габрово  уеб камера  Момчил Цонев  pojar rusevci  живково  интелстав  vremeto v gabrovo  ясла зора 
Сайт от ИНК Студио
_