HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Пътят на писаните яйца "минава" през Етъра

 
     

На 1 април от 11:30 часа в изложбената зала на АЕК "Етър" ще бъде открита изложбата "Пътят на писаните яйца", гостува Исторически музей -Велинград.

 

Украсяването на великденски яйца с восък е най-разпространена техника в почти всички страни и народи от Централна и Източна Европа. В основата на проекта за писаните яйца на Исторически музей – Велинград и неговите партньори е залегнала тази вековна традиция, запазена и в българския регион- Чепинско.

 

В изложбата са включени образци от писаните яйца на български майсторки като една възможност да се сравни с традицията на другите в Европа. В гостуващата експозиция са представени подбрани резултати от експедициите на представителя на Националния етнографски музей – София - доц. д-р Светла Ракшиева, на Исторически музей – Велинград - Георги Куманов и на ПЕТ ЕООД Диана и Петър Русеви. Проведените експедиции през 2007, 2008 и 2009 г. са били с основна цел- проследяване разпространението на традицията в европейските държави- Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, части от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия, включително и България.

 

Едно от таблата е посветено на българските майсторки на писани яйца, представящи България на фестивала на народните занаяти Будапеща 2010.

 

Експонираните предмети, образци от писани яйца, писалки и печатни нагледни материали в изложбата са част от най-голямата в страната колекция, събирана в Исторически музей-Велинград.

 

Всеки, който иска да проследи "историята на писаните яйца", може да присъства на октриването на тематичната изложба на 1 април от 11:30 часа в Етнографския комплекс.

 

автор: Христиана Стефанова


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 28.03.2011 15:08

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

проекти  библиотека априлов  хандбал  събития  саракта  пролетно почистване  уеб  Габрово  учители, лечители  габрово новини  кино програма габрово  минифутбол  сирмани  Симулатор за чифтосване  .Търси  данък животни  обяви за коли  обяви  ясла зора  Кучешки  разписание  бизнес Дряново  футбол Янтра  ЦДГ Габрово  Трявна  ВиК  Тодоровден в Етъра  следваща фаза полу финали за габрово камениц  обяв  kino aleko 
Сайт от OmiCode
_