HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Първата печатна книга на новобългарски език е изложена в НМО

 
     

„Кириакодромион”, сиреч „Неделник” – първата печатна книга на новобългарски език е написана от Софроний Врачански, родом от Котел, учител, свещеник и книжовник, игумен на Капиновския манастир, епископ във Враца, канонизиран за светец през 1976 г.

 

Книгата е издадена през 1806 г. в румънския град Римник. Излиза в 1000 екземпляра. Отпечатването й трае от 24 април до 25 ноември. Представлява сборник от 94 проповеди за неделните дни и за християнските празници, написани „на говорим български език, за душевна полза на християните”. Всяка от проповедите включва евангелски текст, следван от тълкувание и поучение, в които се откриват лично привнесени виждания на Софроний. Книгата е богослужебна, но служи и за домашно четиво.

 

„Неделникът” е посрещнат с ентусиазъм от просветените българи. До Освобождението претърпява три издания, а до 1937 г.е препечатван още пет пъти. Показателно е и това, че сред народа трудът започва да се нарича „Софронието” по името на създателя си. Наскоро тя се появява като една от първите седем български книги, намерили място в Световната дигитална библиотека.

 

Въпросът за авторството на словата и за конкретните източници, използвани от Софроний, е твърде сложен. Преобладаващо мнение е, че повечето текстове са преведени свободно от „Кириакодромион” на гръцкия автор Никифор Теотокис / първо издание от 1796 г., Москва/, екземпляр от който се пази сред книгите от личната библиотека на Васил Априлов.

 


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 14.03.2011 15:07

КОМЕНТАРИ

#1

14.03.2011 15:13

Книжар

Ценно! Много ценно..




Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

ясла зора  кино алеко  ректорат  карнавал  Априловска гимназия  автобусни линии  razpisanie  разписание  проекти  проверки на пътя  футбол Янтра  зала Орловец  Спорт  с. Горна росица  Камери  новини  ПМГ   още обувки  ЦДГ "Мечо Пух" Габрово  ТЕЦ  Етъра  фирми габрово  РУ Габрово  хандбал evropeisko  смимулатор  любомир  времето в габрово  обяви  blagowe]enie  ясла 
Сайт от OmiCode
_