HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

6.9°C

времето в габрово

Влажност: 80%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

От днес започва Велкиденския пост

 

От днес започва Великият, Великденски пост. Великият пост е най-важният и най-продължителният от многодневните пости. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

 

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. Постенето не се афишира, това е решение, което човек взима доброволно, а не /или поне не би трябвало да бъде/ принудително. По време на пост унилите и скръбни изражения са неуместни. Когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

 

По време на пост, човек трябва да се въздържа и от сексуални контакти. Смята се, че децата, заченати по време на пост, също носят отговорност за невъздържанието на родителите си. Те често страдат от наследствени и хронични заболявания и има проблеми с възпитанието им, поради тяхната несдържаност и своеволие.

 

Великият пост е време за молитви и покаяние. Подготовката за него започва три седмици по-рано, като през това време в църквата се четат съответните текстове /през първата седмица - за бирника и фарисея, през втората - притчата за блудния син, през третата - текстове за Страшния съд/. През втората седмица народът отбелязва Месни заговезни. На трапезата се поднасят месни ястия - кокошка, свинско с варива; след това до края на Великденския пост е забранено да се яде месо. Третата седмица завършва със Сирни Заговезни и обичая Прошка, без който не може да се започне заговяването /въздържанието от храни с животински произход/. На Сирни заговезни се консумират млечни храни и яйца. Обичаят изисква да се поднесат баница със сирене, мляко с ориз, варени яйца, бяла халва с орехови ядки, риба.

 

По време на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние:

 

- През първата от Великденския пост ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон. През царуването на византийския император Юлиан Отстъпника, светецът се явил насън на епископа на Антиохия и го предупредил, че нечестивият владетел е наредил да се наръсят продуктите на пазара с кръв от идоложертвени животни. За да не съгрешат християните, през цялата седмица не трябвало да купуват нищо, а да се хранят само с варено жито.

 

- През втората седмица се чества св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата.

 

- Третата седмица е посветена на Св. Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя.

 

- Неделята от четвъртата седмица се посвещава на св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол.

 

- В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - преп. Мария Египетска, ярък пример за покаяние и обръщане на голям грешник.

 

- Съботата от шестата седмица (Лазаровден) е посветена на възкресението на Лазар, брат на Марта и Мария от Витания. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

- Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха. Според евангелията Месията влязъл в града на осел, а хората го посрещнали с почести като цар и разстлали пред него дрехите си и клонки от дърветата наблизо (няколко дни по-късно същите хора крещели: ‘Разпни го!').

 

В различни текстове църквата отбелязва и възпява на този ден царската слава на влизащия в Ерусалим Христос, но загатва за неговото бъдещо страдание, смърт и възкресение. В църковното богослужение цветното клонче е символ на възкресението. Сутринта на празника свещениците освещават в църквата върбови клончета. Вярващите ги взимат и отнасят в домовете си за здраве.

 

Източник: агенция КРОСС


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 28.02.2011 10:03

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

предаване на двуарсенов триокис  топлофикаця  Васил Найденов  ясла зора  наво  вело алея  новини за футбол  смимулатор  Спорт  Симулатор за чифтосване  Ð¾Ð±Ñ Ð²Ð¸  разписание градски транспорт   прогноза за времето  уеб камера  вести  автобусни линии  минифутбол  спортни стоки diamond  Акропол  габрово инфо  избори  imenatana futbolistite pre srzon 1971-72 god  такса битов%  ин витро  web camera  рк на блс   razpisanie  nova transportna shema  акция  членове на общински съвет  
Сайт от OmiCode
_