HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

6.9°C

времето в габрово

Влажност: 80%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Овчаров показа пръстен с грифон

 

Седем златни монети на император Йоан ІІІ Ватаци от ХIII век, серия от сребърни пръстени от т.нар. тъмни векове (ХVI-ХVIII в.) и още дузина находки - с това ще се представят Николай Овчаров и колегата му Хитко Вачев на ежегодната национална изложба на археолозите. Експозицията, която ще покаже ценните открития у нас от 2010-а, се открива в понеделник в Националния археологически музей, но Овчаров показа част от своите експонати предварително - вчера в БТА.

 

Съкровищата са от разкопките на църквата “Св. св. Петър и Павел” от Асеновия квартал на Велико Търново. Започнахме работа там преди 3 години, когато теренът беше бунище, а сега вече имаме много ценни открития, отбеляза Николай Овчаров. Сред останалите експонати са златна обеца с двуглави орли, която е принадлежала на пряка родственица на Шишмановата династия, както и златна мъжка халка-обеца от ХIІV в. Археологът обърна внимание и на пръстен с грифон (митическо същество с тяло на лъв, с криле и глава на орел).

 

Овчаров обяви, че в сряда ще се състои дискусия на археолози и специалисти, на която ще присъства финансовият министър Симеон Дянков. Целта на срещата е да се изготви листа с най-атрактивните наши обекти от културния туризъм.

 

Източник: Труд


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 14.02.2011 10:48

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

хандбал  парно  крема  . трите най-високи   Камери  сирмани  обучения  камера  Бъки  предаване на двуарсенов триокис  Ð¾Ð±Ñ Ð²Ð¸  Железният светилник  данък животни  Момчил Цонев  община габрово  валутен курс  ясла  обществен съвет воден цикъл  габрово новини  биен  kino  наво  разписание градски транспорт   прогноза  Габрово  ЦДГ "Мечо Пух" Габрово  vun6no o4enqvane  живково  доставки  "автобус до люляци" 
Сайт от OmiCode
_