HPFV
zagabrovo

Времето в Габрово

 

5.2°C

времето в габрово

Влажност: 92%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 0.0m/s З

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.219
Щатски долар USD 1   1.383
Австралийски долар AUD 1   1.433
Швейцарски франк CHF 1   1.498
Чешка крона CZK 100   7.979
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.778
Новозеландски долар NZD 1   1.056
Полска злота PLN 10   4.841
Руска рубла RUB 100   4.871
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Монументалните паметници от времето на комунизма фотографска изложба

 

Вторник от 18:30 часа, в галерия "Орловска 10" ще бъде открита изложба на Никола Михов - FORGET YOUR PAST.

 

Откриването ще бъде в присъствието на автора и с презентация на тема: "Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа".

 

Графитът "Forget Your Past" над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, илюстрира съдбата на българските паметници от времето на комунизма. Някога символ на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Без значение дали са посветени на Съветската армия, или на Априлското въстание, те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

 

Въпреки демонтирането на десетки от емблематичните паметници, днес в България има над 150 значими монумента, построени в периода 1945 - 1989 г. След политическите промени много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.

 

Серията "Forget Your Past" хвърля светлина върху 14 от най-внушителните монументални паметници в България, построени по времето на комунизма. Освен композираните в диптих снимки, изложбата вклучва подробни сведения за историята на всеки паметник и различни архивни материали.

 

Проектът е реализиран в рамките на "Следа" – палтформа, обединяваща творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в съвременната градска среда.

 

Досега изложбата е показвана по време на

"Месеца на Фотографията" в Лондон, в Българския културен институт в Берлин, град Вроцлав в Полша, центъра за култура и дебат "Червената къща" в София , "artnewscafe" в Пловдив, както и на фестивала "Goat milk" в Бела Речка.

 

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни групови изложби. Носител е на награда от международното фотографско биенале "Фодар" през 2009 г. , номиниран за наградата на музея за съвременно изкуство ESSL във Виена през 2011г. Негови снимки са публикувани на страниците на вестник "Le Monde" и френското списание Reponses Photo.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 02.04.2011 13:16

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Денят на земята

 

Да не забравяме миналото

Включете се в инициативата да направим клипчета със снимки на няколко стари габровски песни, като ни изпратите ваши любими снимки от Габрово. Снимките се събират в няколко албума на различна тема.

Може да ги изпращате на имейла или да ги добавяте в групата на сайта във фейсбук.

Нови обяви

DVFstudio Фото и видео заснемане Уроци по сръбски и хърватски език ПРОМОЦИЯ в хотел ОСТРОВА!!! Уютна вила на морския бряг Продавам хале, склад, помещение

Анкета

poll Какво е най-доброто решение за проблема с уличните кучета

    Резултати

Реклама

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

Железният светилник  импро театър  с живково  ремонт  ЦДГ  благовещение  работа  .Търси  работа предлага  уеб камери  РУ Габрово  тракт%D  валутен курс  община габрово  работа търси  Етър  ронда  Момчил Цонев  кученца  уеб  Железният  хандбал  новини kriminalni gabrovo  новиниrosen vasilev botev  ФК Янтра  такса битови отпадаци на фирми  Трявна  изложба  Бъки  дом на хумора 
Сайт от ИНК Студио
_