HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

7.1°C

времето в габрово

Влажност: 80%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Лазаровден в Етъра

 

На 16 април 2011г. от 11.30 ч. в Архитектурно- етнографски комплекс "Етър" ще бъде представен моминския пролетен обичай Лазаруване.

 

Архитектурно- етнографски копмлекс "Етър" предостави възможност на момичета, които проявяват интерес да се запознаят с народната обредност, характерна за Лазаровден.

 

За един месец се записаха 16 момичета, които са на възраст между 14 и 18 години. Те преминаха както през теоретично, така и през практично обучение от музейни уредници и педагози. "Наученото" от лазарките ще бъде демонстрирано за първи път на самия празник в събота пред гостите на музея.

 

Момичетата ще бъдат облечени в народни носии, с кошнички в ръце за дарове и ще са закичени с цветя в главите. Те ще пеят традиционни лазарски песни- пожелания за здраве и берекет и ще обикалят къщи от чаршията, а майсторите ще ги даряват с яйца според обичая.

 

След хвърлянето на венчетата им в течащите води на река Сивек, директорът на АЕК "Етър" ще раздаде специални документи на лазарките.Тези уверителни ще потвърждават, че лазарките успешно са преминали курса на своето обучение и че според българската народна традиция вече са моми и са "годни" за женене.

 

Автор: Христиана Стефанова


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 11.04.2011 15:06

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

библиотека а  кучета  учители, лечители  Спорт  kameri  симолатор  ТЕЦ  такса битов%  община  уеб  Онлайн камера  обществен съвет воден цикъл  община габрово  рк на блс   кученца  с живково  тодоров денв с.живково  наводнение  време%d  kino  ректорат  нова  ЦДГ  тодоров ден  ПМГ   блс   благовещение  смимулатор  еврофутбол  пощи 
Сайт от OmiCode
_