HP FV

Габрово

Изработка на интернет сайтове

Времето в Габрово

 

7.1°C

времето в габрово

Влажност: 80%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Колко спешни са Спешните болнични портали

 

Четири часа на пейката пред вратите на т.нар. Спешен болничен портал. Само две седмици, след като държавата оряза наполовина парите за услугата „спешна помощ". Сюжетът е от една от пловдивските болници. Около 19.30 час пристига жена, придружаваща седемдесет и шестгодишна пенсионерка с оплаквания от задушаване и слаб пулс. Сядат и чакат, защото има още чакащи - двадесет и осемгодишна жена, трепереща от температура и треска, с предпазна маска на устата. Търси спешна помощ, защото в къщи е оставила малко дете. Няма кой да ни отвори вече четиридесет минути, периодично звъним на звънеца, смирено обяснява съпругът й.

 

След още десетина минути няма как вратите на спешния портал да не се отворят, защото влетява шофьор на линейка, докарал току-що пенсионер с инсулт от село Ръжево Конаре. Няма санитари, двамата сина на пациента качват количката с носилката през портала.

 

Един час, втори час след това: единственото, което се е случило, е че младата майка е успяла да влезе и е прегледана. Тръгва си с рецепта. "Вие какво, какви са оплакванията? А, значи кардиологични, ами тогава е най- добре да отидете на Хирургиите на Пещерско шосе, защото ние в отделенията нямаме легла, така че няма смисъл да я преглеждам." Така дежурната лекарка в спешния портал обяснява защо е безпредметно въобще да обръща внимание на пенсионерката, чакаща на пейките пред Спешния портал. „Ама вие какво, колежка ли сте?" , отреагира лекарката на настойчивостта все пак и единствено пациентката да бъде прегледана и консултирана, а не задължително хоспитализирана. „Е... ми, чакайте тогава," заключава препоръката.

 

Въоръжете се с търпение за много чакане, биват насърчавани и близките на дядото с инсулта. Какво обаче чакат те, не е ясно, нещо ще се разбере след още час. Ами ние нямаме скенер тази вечер, защото не сме на разположение по спешност, така че утре сутринта ще го видят, обяснява медсестрата. Сега чакаме да дойде дежурен невролог, за да го качи в отделението за приемане, гласи версията. Дядото с инсулта е държан около два часа, без достъп до диагностика за скенер, без спешен консулт със специалист. Ясни били видимите поражения от инсулта, утре повече. Междуувременно идват на два пъти към 21.00 часа мургави кандидат- пациенти от съседния квартал „ Аджисан махала". О, не сте за тука, отивайте на Пещерска, тази вечер там са спешните дежурства, отпращат ги чевръсто от дежурния екип. Консултация от кардиолог за втория пациент, пенсионерката с кардиологични оплаквания идва малко преди 23:00 часа.

 

От вече двадесетина дни, откакто календарът отброява 2011 година, т.нар. Спешни болнични портали получават едва по десетолевка на преминал пациент. Ние няма да връщаме пациенти, включително и неосигурени, но ще преглеждаме по преценка на място колко спешен е случаят, каза при тържественото откриване на Спешен портал в МБАЛ-Асеновград управителят там д-р Иван Червенков. При това в присъствието на социалния министър Тотю Младенов, дошъл специално да пререже лентата на екстрата. Т.е ще се приема когато и както се реши на място. Останалите да отиват в държавната „Спешна помощ", ако стигнат до линейка. Впрочем, хаосът с диспечерството на линейките не е за подминаване. Защо линейки откарват от адреси пациенти до Спешно отделение в болница, която същата тази вечер порталът не покрива график за дежурства по спешност, не се знае. Защо с линейка на държавната спешна помощ е транспортиран пенсионер с инсулт в отделение, в което се знае, че в момента не дежури скенер, не е ясно. Тези спешни портали ще станат най- вече удобно захранване на болничните отделения с пациенти и ще обръщат внимание единствено на лица, които могат веднага да бъдат хоспитализирани. Щом няма свободни болнични легла, ще се отбиват и пациентите, така ще стане, наблюдавайте. Това предупредиха преди месец общопрактикуващи лекари, наблюдавайки обещаната система на спешна помощ. И май излизат прави.

 

Източник: агенция КРОСС


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 23.01.2011 11:55

КОМЕНТАРИ

#1

26.10.2011 14:36

ениха , софя

аз искам да го пита хещо за катастрофата от 24.10.2011г край пловдиф как са останалите ха катастрофата.
Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

доставки  община  площад възрайдане  крема  рект  ФК Янтра  симолатор  разп  Бизнес  Ð¾Ð±Ñ Ð²Ð¸  проверки на пътя  ГАБРОВО ПИВОЛЕНД  обяви за коли  община габрово  театър  фенкупа  новиниrosen vasilev botev  Ñ Ñ Ð»Ð° зора  биенале  разписание градски транспорт   уеб камери  библиотека априлов  сирмани  кремачни материали  време%d  събития  съдийки В група  Онлайн камера  хандбал  Празник на Габрово 
Сайт от OmiCode
_