HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

7.3°C

времето в габрово

Влажност: 78%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Коланите спасяват живот!

 

Използването на обезопасителни колани е важен резерв за намаляване броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел намаляване огромните загуби от пътно-транспортния травматизъм. Във всички страни, членки на ЕС, законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания в населени места и извън тях.

 

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътни катастрофи.

 

Проучвания на Министерство на транспорта във Великобритания показват, че от 565 души, загинали при пътни катастрофи, 300 е могло да оцелеят, ако са били поставили предпазните колани.

 

В Швеция, където коланите се ползват от 92 % от гражданите, 40 % от загиналите в момента на катастрофата са били без поставен предпазен колан.

 

За съжаление, въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тези предпазни средства, с минимални изключения, не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите, в резултат на което ежедневно загиват и биват тежко наранявани хора, пътуващи без поставен обезопасителен колан. В това отношение практиката в страната коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95 % от пътуващите на предни седалки в автомобилите и от 85 % на задните седалки.

 

Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, ще бъдат предотвратени за една година около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

 

Тази съществена разлика е напълно неблагоприятна в сравнението на дисциплината на нашите участници в движението с тези от развитите страни на ЕС.

 

Преобладаващата част от водачите и пътниците, които пренебрегват коланите и не използват обезопасителни системи за превозване на малки деца, просто не са осведомени за предпазващия им ефект. За тях е достатъчно, че коланът им създава чувство на дискомфорт и използват всяка възможност да хитруват и не го използват, с изключение на случаите, когато са пред реална “заплаха” да бъдат спрени за проверка от полицейски служители.

 

Преобладаващата част от водачите и пътниците почти не знаят, че:

- Предпазните колани намаляват с около 30 % загиналите, тежко и леко ранените! Ако ползвате колана, сте в три пъти по-малка опасност да загинете при катастрофа или да получите наранявания.

 

- Мнозина мислят, че коланите са излишни при движение в градски условия. Изследванията доказват, че те са изключително полезни при произшествия, настъпили тъкмо при скорости до 60 км/ч, които са обичайни за населени места и когато вътрешността на купето не се деформира. Тогава коланите предотвратяват множество средни и тежки травми - черепно-лицеви, удари на главата в стъклото и рамката над него, счупвания на гръдния кош при удари в кормилото и арматурното табло. 88 % от участвалите в произшествия, възникнали при такива скорости, не са получили никакви травми

 

- Спасяват от травми почти 100 % в случаите на преобръщане на автомобила на равно място, дори при скорост от 100 км/ч.

 

- За едногодишен период от началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазните колани на предните седалки в България са се спасили от смърт при катастрофи 180 човека и още 1400 от наранявания.

 

- Човек може да се задържи с ръце и да не излети към стъклото при удар с кола в неподвижно препятствие със скорост само до…15 км/ч.

 

- При удар на автомобила в бетонна стена при скорост 40 км/ч шофьорът и спътникът му без колани се изстрелват напред със сила, която е 12 пъти по-голяма от собственото им тегло, равна на свободно падане на тялото от… петия етаж на жилищен блок. При челно сблъскване с 80 км/ч водач или пътник с тегло 80 кг придобиват кинетична енергия 196 килограма на квадратен сантиметър площ.

 

- Коланът е ефективен само когато е плътно прилепнал към тялото, облегнато на седалката. Старите, неинерционни колани, които се регулират ръчно, при злополука са опасни, защото нанасят допълнителни травми при ударното натоварване.

 

- Пътници без колани на задните седалки, при удар изхвърчат напред, включително през предното стъкло. Ударите на телата им в облегалките на предните седалки на смъртоносни за тях или за децата, които се возят в скута им.

 

- Колан, който се е натоварвал рязко при злополука става негоден и трябва да се подмени.

 

- Ако проявите самодисциплина и поставяте редовно колана поне една седмица, след това той ви става необходимост и без него вече ще се чувствате некомфортно.

 

- Коланът Ви прави по-безопасен и предпазлив шофьор! Когато го поставите, се настройвате подсъзнателно, че сте участник в опасна и отговорна задача /каквато всъщност е шофирането/. Това ви мобилизира и не ви предпазва от действия с неоправдан риск.

 

- Предпазният колан помага не само при катастрофа, но и при рязко аварийно спиране, като предотвратява малки и средни травми. Пълно невежество показва поведението на родители, включително и майки зад волана, превозвайки малкото си дете на предна седалка, без обезопасителна система. Само едно рязко спиране е достатъчно за сериозна травма.

 

- При удар коланите намаляват близо 25 пъти отрицателното ускорение на човешкото тяло.

 

- Те се разтеглят от натоварването и така удължават времето за окончателно спиране на тялото при задържането му.

 

- Много от водачите и пътниците разчитат, че и без да са поставили коланите ще бъдат защитени от въздушните възглавници. Но трябва да се знае, че при съвременните автомобили въздушните възглавници не се задействат, ако не са закопчани обезопасителните колани.

 

- Ако при скорост 40 км/ч автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние, равно на смачкването на купето - около 50 см. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията напред със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им маса. Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан, водачът счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътникът до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.

 

- Ето какви травми получават онези , които не са били с поставени предпазни колани по време на катастрофата и другите - които са ги ползвали.

 

От неизползващите коланите 86 % са получили различна степен сътресение на мозъка /срещу 21 % от ползващите ги / . Само 7,8 % от използвалите коланите са получили наранявания на главата, гръдния кош и гръбначния стълб, като останалите травми са леки , а при водачите, които не са използвали колани 47 % са получили множество счупвания на ребра, 32 % - наранявания на гръбначния стълб и шийните прешлени , над 50 % - множество порезни рани и удари по главата. При пътниците без колани , освен комоцио, 53 % от травмите са счупвания на костите на носа, на челюстта, скалпиране на темето , порезни рани по лицето и др.

 

- Най-опасни елементи от интериора на купето на автомобила за пътуващите без поставени колани, при сблъсъка с които се получават тежки травми, за водачите са кормилото, кормилната колонка и предното стъкло, а за пътниците на предната седалка - арматурното табло и предното стъкло.

 

- Сред ползвалите обезопасителни колани водачи и пътници почти не са регистрирани случаи на счупване основата на черепа, като тъкмо това нараняване е основна причина за смъртните случаи при неползвалите колани. Но важно съпътстващо условие е освен ползването на коланите, автомобилът да има предпазни възглавници на облегалките на предните седалки, които предотвратяват т.нар. “камшичен удар”, който чупи шийните прешлени.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 07.03.2011 21:09

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

Бизнес  театър  народни лечители  смимулатор  . трите най-високи   ЦДГ Габрово  разписание градски транспорт   дом на хумора и сатирата  футбол Янтра  габрово инфо  линия 27 разписание  vremeto v gabrovo  фирми габрово  минифутбол  реклама  работа предлага  прогноза  проверки на пътя  бокс  екобазар  kino  нова транспортна схема  биенале  пиволенд  тодоров ден  Etyra  новини  Савина  пречиствателната станция  etyr 
Сайт от OmiCode
_