HP FV

История и разположение на Габрово

Габрово е един от китните български градове, в които човек може да се потопи в незабравима атмосфера. Разположен в подножието на Централна Стара планина, градът се намира в непосредствена близост до географския център на България, който е в местността „Узана”.

Градът е построен по поречието на река Янтра, което допълнително допринася за красивия му изглед и за приятното чувство да живееш на такова място. Тук чувстваш зараждащия се и кипящ живот само като се заслушаш в шума на реката или отправиш взор към величествената природа на планината.

 

Община Габрово

Съществуват много легенди за зараждането на града. Най-популярната, и тази на която хората най-вече вярват, описва историята на Рачо Ковача. От името му, човек веднага се досеща каква е неговата професия, но интересното е, че той е бил странстващ майстор ковач. Според преданията, преди повече от 250 години, след дълго странстване, той най-накрая решил да се установи и се заселил под едно габърово дърво. От  наименованието на това дърво идва и името на града – Габрово. Има и други различни истории за създаването на града, но със сигурност се знае, че е съществувал преди падането на България под османска власт. Това е известно като факт от документ, издаден през 1704 година, където за първи път се споменава името на града. Документът представлява искане за ремонт на църквата „Св. Петка”, като в това искане българите излагат като доказателство факта, че тя им е принадлежала още преди османското владичество. От този писмен документ е известно и първото име на града, което е било Габрува.

 

Градът е разположен върху разнообразен планински и полупланински релеф, който в съчетание с благоприятния климат спомага за развитието на стопанските отрасли. Габрово се намира и на една от най-важните пътни линии на републиканската мрежа свързваща Южна и Северна България. Тя е част от  Трансевропейски транспортен коридор № 9, които включва градовете  Хелзинки - Санкт Петербург - Киев - Букурещ - Русе - Велико Търново - Габрово - Стара Загора - Димитровград и разклонение към Гърция и Турция.

 

Карта на Габрово

Градът е областен и административен център на Община Габрово. В близост до него се намират градовете Трявна, Севлиево, Дряново. Населението на общината наброява около 64 000 души, заема площ от 555.57 км2 , а градът е разположен върху 233.817 км2 . Средната надморска височина е 400 метра, като в по-високите места стига до 600 метра. Също е известен и като световна столица на хумора и сатирата. Някои от най-популярните шеги, с които е известен са за котките без опашки и невероятното гостоприемство на габровци. Като град с ежегоден карнавал е член на Фондацията на европейските карнавални градове.

Климатът е умереноконтинентален, чиито основни характеристики са студена зима и топло лято. Географското разположение на града е причина през цялата година да се чувстват различни ветрове, т.е. северни и северозападни през зимата и южните през пролетта и лятото. През зимата снежната покривка се задържа над 120 дни, което го прави желана дестинация за зимен туризъм.

 

Освен с добре развития туристически отрасъл, Габрово е известен и с успешното текстилно производство от близкото минало. Тук е открита първата текстилна фабрика в държавата. Интересен факт е още, че тъй като този отрасъл е бил така добре развит, и продължава да бъде, още в миналото градът става известен с наименованието „малкия Манчестър”. В момента Габрово се популяризира в туристическия отрасъл, като цели да привлече туристи с благоприятните условия и множеството си забележителности. По последни данни безработицата в града е доста ниска на общия фон.

 

Панорамен изглед на Габрово

Верни на чувството си за хумор, габровци създават списък със забележителностите на своя град и шеговито те го наричат „осем чудеса на Габрово”. В него са включени интересни паметници и скулптури дело на човешката ръка или създадени от самата природа. Едно от осемте чудеса е необичайната сграда, в която се помещава болницата за белодробни заболявания, във формата на кораб. Друго габровско чудо е т.нар. „стълба на никъде”, която представлява стъпала сред дърветата.

 

Още статии за град Габрово:

С какво още е известен град Габрово
Затвори
Сайт от OmiCode
_