HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Инфраструктурата за 240 млн. лева на Враца и Габрово се забавя

 

Изпълнението на двата най-големи проекта по програма „Околна среда“- за интегриран воден цикъл на Враца и Габрово за 240 млн. лева, още не е започнало, а договорите по тях бяха подписани още през 2009 г. и началото на 2010 г. Причините са свързани както с необходимостта от актуализирането им след промени в законодателството, така и с тежките процедури по подготовка, обясниха от екоминистерството.

Изоставането в сроковете с 1,5 г. е заради предаването на работните проекти, след това се наложиха преработки на отделни части, за да се спазят нормативните изисквания, признаха от община Враца, чийто проект е за 123 млн. лева. Но създадохме добра организация и в момента закъснението е само 1 месец, тъй като удължихме сроковете. Забавянето е за реконструкцията на пречиствателната станция, обясни директорът на звеното за изпълнението на проекта (ЗИП) инж. Марияна Рашева.

За Габрово беше поискана смяна на технологията за обработка на утайките, което беше одобрено от ЕК чак през февруари 2011 г. „Подготовката на проекта за 117 млн. лева започна още през 2004 г. и е нормално да има нормативни промени, които трябва да се отразят, коментираха от Габрово. Изпълнението обхваща сложен проектен цикъл с всичките фази на планиране, подготовка, изпълнение“, обясни Марта Петрова от ЗИП на община Габрово Става дума за огромен обем строителни дейности - рехабилитация на над 76 км водопроводна мрежа в 13 квартала, рехабилитация на над 21 км канализационна мрежа, изграждане на над 18 км гравитачна канализация, ремонт на 4 помпени станции и изграждане на 1 нова, реконструкция и модернизация на две пречиствателни станции – за питейни и отпадъчни води. Само строителството на линейната инфраструктура е разделено на три обособени етапа.

„Говорим за огромни проекти и за сложни процедури. Тук се прилага правилото „бързай бавно”, за да може и да се извършва всичко в срок, но и да няма никакви грешки в процедурите“, коментира министърът по управление на еврофондовете и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев.

По сроковете на оперативната програма дейностите трябва да са извършени до края на 2013 г., а всички разходи - до края на 2015 г. Реалното строителство по двата мащабни проекта обаче още не е започнало.

 

 

Какво е свършено:

Враца

- Подписани са 4 договора за мениджмънт и надзор, за техническа помощ и одит, както и за проучване и проектиране за захранващ водопровод от язовир „Среченска бара“ до Враца.

- Избран е изпълнител за „Информация и публичност по проекта”, но търгът се обжалва.

- В момента се провеждат процедури за възлагане на I етап от строителството за два от четирите подобекта на водния цикъл за пречиствателната станция и ремонт на ВиК мрежата в града.

 

Габрово

- Приемат се оферти за избор на изпълнител на реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води - до 9 септември 2011 г.

- Има избран изпълнител за строителен надзор на петте договора за строителство, който към момента финализира докладите за оценка на съответствието на работните проекти за ВиК мрежата.

- Предстоят тръжни процедури за първи етап на проект за линейната инфраструктура, както и за пречиствателна станция за питейни води.

 

Източник: Класа


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 02.09.2011 20:39

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

съдийки В група  ясла зора  данък животни  Празник на Габрово  дом на хумора и сатирата  Ð´Ð¾Ñ Ñ‚Ð°Ð²ÐºÐ¸  община габрово  следваща фаза полу финали за габрово камениц  благовещение  разписание  MVR  Габрово днес  ваканциѠ аек етър  Съдийски наряди   проекти  Ymca  ин витро  ПМГ   новини kriminalni gabrovo  времето в габрово  ясла  библиотека априлов палаузов  rektorat  пиволенд  ÐšÐµÐ¿Ð°Ñ€Ð¸Ñ  камера  kameri  автобусни линии  транспорт 
Сайт от OmiCode
_