HP FV

Габрово

Времето в Габрово

 

11.3°C

времето в габрово

Влажност: 86%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 2.0m/s Ю

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.193
Щатски долар USD 1   1.316
Австралийски долар AUD 1   1.442
Швейцарски франк CHF 1   1.52
Чешка крона CZK 100   8.074
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.694
Новозеландски долар NZD 1   1.062
Полска злота PLN 10   4.97
Руска рубла RUB 100   4.812
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Илия Пейков е обявен посмъртно за почетен гражданин на Севлиево

 

На последното си заседание общинските съветници приеха решение, с което удостояват посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Севлиево” художника Илия Пейков по повод 100- годишнината от рождението му. Той е световно известен творец и гордост за града, тъй като е със севлиевски корен, живял и тръгнал към световната слава именно от Севлиево. Илия Пейков се реализира като художник в Италия, където живее и твори дълги години. Първоначално работи в ателието на брат си, скулптора Асен Пейков, на прочутата улица „Виа Маргута” в Рим, средище на творци и ценители на изкуството през 60-те и 70-те години на ХХ век. Илия Пейков е първият художник, изобразил космоса преди историческия полет на Гагарин. Рисува с пръсти космически пейзажи, комети, падащи звезди. Наричат го „пионер на космическата живопис”. Той е носител на многобройни награди в областта на изкуството. Удостоен е с най- високото италианско държавно отличие – „Кавалер на Италианската република” и с високото българско отличие за значим принос в изкуството и културата - златен медал „Кирил и Методий”. На негово име е кръстен площад в Рим в близост до киноцентър Чинечита. Картини на Илия Пейков се намират в най-престижни музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Латинска Америка и Близкия изток. Тринадесет негови творби притежава и откритата през 2008 г. в Севлиево галерия, носеща името на двамата известни братя.На 5 май предстои тържествено честване на 100- годишнината на Илия Пейков и откриване на ретроспективна изложба под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.Очаква се да присъства спътницата в живота на Илия Пейков – Йоле Манчини и племенникът му Рудолфо Пейков.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 30.04.2011 15:02

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Денят на земята

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Да не забравяме миналото

Включете се в инициативата да направим клипчета със снимки на няколко стари габровски песни, като ни изпратите ваши любими снимки от Габрово. Снимките се събират в няколко албума на различна тема.

Може да ги изпращате на имейла или да ги добавяте в групата на сайта във фейсбук.

Нови обяви

Продавам нарязан тютюн За строителство Гергьовден в хотел Острова - Бели Осъм Продавам дигитална копирна машина - ... Летни курсове в “Школа Интензив”

Анкета

poll Къде прекарахте Велиденските празници?

    Резултати

Реклама

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

александър атанасов  Етъра  rezbonarezni instrumenti  пътни произшествия-Цветелина Василева  rektorat  пролетно почистване  shema transport  обяви работа  за буквите  121 марка  фирми габрово  112 млад фермер  vega-s  дом на хумора  меки матраци  Савина  кремачни материали  Момчил Цонев  дом на хумора и сатирата  ski klub pani4ihte  връх шипка  кучета  Опел  .Търси  тони димитрова  транспорт  Хари Ракидзис  наредба за определяне на такса битови отпадаци на фирми  пламен гущера  nova transportna shema 
Сайт от ИНК Студио
_