HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Известни са лауреатите от конкурса за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”

 

В края на миналата година Община Габрово и Музеят „Дом на хумора и сатирата” обявиха конкурса за детска рисунка на тема „Хуморът в нашите мечти”.

 

Целта на съвместната проява е стимулирането и популяризирането на детското творчество на основата на партньорските отношения между градовете Габрово и Никелино (Италия). Затова паралелно в двата града се организират едноименни конкурси, като подбрана сборна изложба от тях ще се открие последователно и в Никелино, и в Габрово.

 

Темата на изложбата предизвика интереса на десетки габровски ученици, които с голямо желание нарисуваха своите представи и мечти, свързани с хумора. 255 малки художници се включиха в конкурса със свои творби.

 

На 22 февруари т.г. жури, съставено от представители на организаторите, извърши предварителен подбор на представените рисунки и определи носителите на награди. В сборната изложба, която ще се представи в Габрово и в Никелино, са включени 131 творби на 65 участници от 8 габровски училища и 65 възпитаници на 4 школи по изобразително изкуство от Габрово и Севлиево.

 

Участниците в конкурса бяха групирани и оценявани в три категории: ученици от I-и до IV-и клас, ученици от V-и до VII-и клас и ученици от художествени школи. Във всяка категория журито определи лауреатите на три предметни награди и дипломи, присъждани от Община Габрово и на специална награда и диплом от името на Музея „Дом на хумора и сатирата”.

 

В първата категория лауреат на първата награда е Гергана Илиева от НУ „Васил Левски”, втората и третата награди са съответно за Никол Бонева и Весислава Стоянова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Маргарита Георгиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

 

Сред учениците от V-и до VII-и клас първата награда печели Инна Илиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, втората е за Донка Христова от СОУ „Отец Паисий”, а третата – за Иван Казанлъков от ОУ „Ран Босилек”. Наградата на Дома на хумора и сатирата заслужи Нанси Али Соуейд от ОУ „Ран Босилек”.

 

При участниците от художествените школи първата награда е за Виктория Иванова, втората – за Иван Петров (и двамата от Детската школа по приложно изкуство – Габрово), а с трета награда е отличен Цветозар Захариев от Школата „ВВ - АРТ” към Детски комплекс „Йовко Йовков”– Севлиево. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Анна-Мария Иванова от Детската школа по изобразително изкуство при Читалище „Развитие” – Севлиево.

 

Пъстри, весели и забавни са рисунките на малките художници. Темата за хумора ги е предизвикала да дадат простор на въображението си и да нарисуват своите цветни мечти. В творбите преобладават много герои от приказките, както и персонажи от българския и италианския фолклор. В редица рисунки е застъпена темата за приятелството между двата народа и общите интереси и вълнения на децата от България и Италия.

 

От представените творби става ясно, че габровските участници неизменно свързват хумора с прословутите габровски шеги и с традиционния весел карнавал в Габрово. Затова и рисунките им са изпълнени с черни котки с отрязани опашки (символ на габровската пестеливост), с усмихнати хора в пъстри карнавални костюми и маски, с балони, хвърчила, конфети и фойерверки. Всички малки художници обичат цирка и го свързват със смеха и веселието. В много рисунки главните герои са клоуни, фокусници, акробати, екзотични животни. В смелите фантазии на децата е намерила място и малката планета Габрово, именувана на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции и с право наричан българска столица на хумора.

 

Сборната изложба „Хуморът в моите мечти” ще гостува първо в град Никелино по случай Деня на шегата – 1 април, а през м. октомври т.г. ще бъде представена в Дома на хумора и сатирата в Габрово.


 


Автор: Дарина Маринчевска
Обратно   Печат Добавена 23.02.2011 14:16

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

живково  аек етър  данък животни  ремонт  хандбал  работа търси  Онлайн камера  кандидат  liniq 3 13  Опел  тодоров денв с.живково  етажна собственост  филми  образование  Железният светилник  биенале  библиотека априлов  ремонт магистрала  ваканция  българе  фирми габрово  нова транспортна схема  импро театър  Кучешки  акция  карнавал  Съдийски наряди   реклама  новини  театър 
Сайт от OmiCode
_