HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

7.9°C

времето в габрово

Влажност: 77%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Екофест над Габрово тази събота и неделя

 

Екофест "Узана поляна фест - Зелените идеи в действие" ще се проведе тази събота и неделя (16-17 юли) в местността Узана над Габрово. Зеленият фестивал отбелязва края на програмния период в страната на Програмата за малки проекти към Глобалния екологичен фонд (GEF) с демонстрация на практики в сферата на устойчивото развитие.

 

Програмата на фестивала включва добра музика и палатков лагер, конна езда, пътешествия с беседи по екопътеки, месене на традиционен хляб, каране на колела из велопарк до пускане на соколи, работилници за изделия от вълна, демонстрации на алтернативни енергийни източници, биодегустации и дискусии.

 

Проектите, съфинансирани от програмата, развиват устойчиво земеделие, екотуризъм, насочен към опазването на биологичното разнообразие, както и демонстрационни проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Сред успешните проекти на фонда са стартиралото производство на биоразградими пластмасови опаковки за медени продукти, демонстрационен център на парк "Българка" в "Етъра", единственият в страната ни спасителен център за световно застрашените сухоземни костенурки в с. Баня, биологично отглеждане на лечебни растения, плодове и фуражни култури, екологично образование и много други.

 

Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, която за 5-те години работа в страната е финансирала проекти за над 7 млн. долара, е на път да се изтегли от България. Чрез събитието организаторите се надяват добрите идеи и практики да продължат своя живот и след приключването на програмата в страната и най-вече хората със сродни идеи и нагласи да продължат пътя си към един по-зелен начин на живот.

 

Причините за изтеглянето на програмата на Глобалния екологичен фонд от страната ни са освен на глобално ниво, така и липсата на съфинансиране от български донори и институции, каквато е практиката в света. След като централата в Ню Йорк успя да защити минимални средства в размер на 600 000 долара за България за следващите 4 години, стана ясно, че възможност дейността да продължи в България и тази сума да бъде усвоена има само ако е налице съфинансиране от местни донори и институции, каквото за момента няма.

 

Източник: Дневник


 


Автор: Za Gabrovo
Обратно   Печат Добавена 15.07.2011 09:33

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

кремачни материали  следваща фаза полу финали  ясла  Ñ Ñ Ð»Ð° зора  вести  кучета  кандидат  web camera  разписание градски транспорт   българе  Ymca  реклама  пощи  хандбал  imenatana futbolistite pre srzon 1971-72 god  борисов  спортни стоки diamond  тодоров денв с.живково  симолатор  пиволенд  Железният светилник  разписание  КОНЦЕРТИ  резултати от хандбал  преброяване  членове на общински съвет   обяви работа  уеб камери  импро театър  работа търси 
Сайт от OmiCode
_