HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

1.1°C

времето в габрово

Влажност: 90%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.243
Щатски долар USD 1   1.404
Австралийски долар AUD 1   1.457
Швейцарски франк CHF 1   1.604
Чешка крона CZK 100   7.846
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.807
Новозеландски долар NZD 1   1.119
Полска злота PLN 10   4.474
Руска рубла RUB 100   4.594
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Днес е Димитровден

 

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден.

 

Димитрий се е родил в трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и кръстили Димитрий. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство. Той тайно вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица.

 

Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват „покровителството на небесния стратег Св. Димитрий от Солун”. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца.

 

Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.

 

Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима”. Като предвестник на зимата и на студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

 

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус.

 

Източник: ДАРИК


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 26.10.2011 08:25

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

24 854 са действителните бюлетини при избора за местна власт.

Нови обяви

Агенция за запознанства – стани наш ... Български електрически одеяла vip Продавам Дипломи За Висше ... Интериорни врати от Братя Градеви Доставка на вода и водни диспенсери Всички обяви

Анкета

poll Очаквани ли бяха резултатите от изборите?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

пощи  пъ  реклама  благовещение  ЦДГ  kameri  пречиствателната станция  сирмани  Бизнес  ремонт магистрала  ясла зора  вело алея  октомври  времето в габрово  Съдийски наряди   ваканция  учители, лечители  празник  габрово инфо  Савина  новини kriminalni gabrovo  Опел корса класик  дилма русеф  наводнение  биенале  блс   карнавал  минифутбол  пиволенд  ронда 
Сайт от OmiCode
_