HP FV

Габрово

transconsult bg

Времето в Габрово

 

 °C

времето в габрово

Влажност:  %

Валежи:  mm/hr

Вятър:  m/s  

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.235
Щатски долар USD 1   1.414
Австралийски долар AUD 1   1.459
Швейцарски франк CHF 1   1.574
Чешка крона CZK 100   7.863
Датска крона DKK 10   2.627
Хонконгски долар HKD 10   1.819
Новозеландски долар NZD 1   1.13
Полска злота PLN 10   4.512
Руска рубла RUB 100   4.562
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Днес е Васильовден

Сурвачка

Още първият ден от Новата година започваме с празник. Днес православната църква почита паметта на Св. Василий Велики.

 

Според народните поверия 1 януари е денят на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди. Този празник се отличава с богата обредност. Обичаите, които се изпълняват на този ден са обредна трапеза, сурвакане, маскирани дружини и ладуване.

 

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Домакините приготвят и свинска пача от краката и главата на коледното прасе.Трапезата включва още баница или питка с пара и дрян, мед, жито, ошав. Хлябът често повтаря пластичната украса и названията на някои от коледните хлябове, например - боговица. След прекадяването на трапезата с въглен, поставен на керемида, най-възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и я раздава на всички по ред на възрастта им. Тавата с баницата се завърта три пъти, всеки взима падналото се пред него парче с късмет. Останалото от баницата се пази "за Богородица". Първият залък момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг или съпруга.След вечеря семейството се събира около огъня, където се гадае за предстоящата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.

 

Обичаят сурвакане е втората част от празника. Той започва на зазоряване. Сурвакарите са момчета до 10-12 годишна възраст. Те се събират на групички и обикалят къщите на близки и съседи, като започват от своя дом. Сурвакарите удрят с пръчката всеки от семейството, като започват от най-възрастния, и честитят. Това се прави за здраве и изобилие във всичко. Даряват ги с кравайчета, плодове, орехи, сланина.

 

В съвременността е повод да се отиде на имен ден, да се почетат именниците и да се продължи празника от миналата година. Надеждата за по-добър живот отново е налице, желанието за здраве, богатство и щастие. Всички искат първият ден на Новата година да е хубав и весел, че така да им върви и през цялата година.


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 01.01.2011 12:35

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

532 са жителите на с.Поповци -най-голямото по население село в община Габрово.

Нови обяви

Spechelete.net – Играй и спечели ... Преводи и легализация от Лингва ... КУРСОВЕ КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И ... Истанбул от Габрово Предколедна Виена Всички обяви

Анкета

poll За кого ще гласувате?

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

CARNAVAL  габрово инфо  ясла  РУ Габрово  библиотека априлов палаузов  автобус  разписание градски транспорт   карнавал  габрово %d  Ymca  народни лечители  Ñ€ÐµÐ¼Ð¾Ð½Ñ‚ магистрала  пътни произшествия  безплатни обяви  Етъра  Тодоровден в Етъра  10802317  ШАНДУРКОВ  kino aleko  импро театър  уеб камери  живково  etyr  ТЕЦ  преброяване  проверки на пътя  избори  събития  работа  цирк 
Сайт от OmiCode
_