HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

7.1°C

времето в габрово

Влажност: 80%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.271
Щатски долар USD 1   1.42
Австралийски долар AUD 1   1.473
Швейцарски франк CHF 1   1.601
Чешка крона CZK 100   7.826
Датска крона DKK 10   2.628
Хонконгски долар HKD 10   1.828
Новозеландски долар NZD 1   1.124
Полска злота PLN 10   4.485
Руска рубла RUB 100   4.644
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Да поискаме прошка

 

Днес е Сирни Заговезни (прошка). На времето на този ден всички са се подготвяли за новите пости, както и да изпратят зимата. На трапезата задължително е трябвало да има баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва.

 

Характерни при този празник са кукерските шествия, съпътствани от ритуали с подчертано езически характер. На този ден всички се обличат със стари дрехи и си почернят лицата, за да не ги разпознаят злите сили.

 

Популярно е и паленето на огньове, които трябва да прогонят злото и да доведат новия живот, с който идва и пролетта. Колкото е по-голям огъня, толкова по-защитени са всички от злото.

 

Най-весели са вечерните ритуални игри (хамкане). На гредата под тавана в къщи се закача конец и на края му се овързва варено яйце, целта е само с уста то да бъде уловено и изядено. Цялото семейство участва в играта и разбира се най-много от всички се забавляват децата. Същото се повтаря и с бяла халва, след което конецът се пали за здраве за всеки член от семейството.

 

Когато българските земи са се приобщили към християнството, към тези обичаи да се гонят злите сили се е добавила и християнската прошка. На този ден хората искат прошка за изминалата година от по-възрастните с думите – "Прости ми..." и отговорът е "Просто да ти е, Господ да прощава".


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 05.03.2011 17:16

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Ресторант „Колибите“ - град Добрич Екскурзии, почивки, самолетни и ... Качествени дамски облекла за пълни ... Строителство на жилищни и ... машина за царевица на пара Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

проверки на пътя  VEGA - S  Камери онлайн   симолатор  marina magazin krepegi  kontakt s taksimetrovi ofisi v gabrovo  ЦДГ "Мечо Пух" Габрово  .Ð¢ÑŠÑ€Ñ Ð¸  "автобус до люляци"  дом на хумора  vremeto v gabrovo  бинго габрово  наводнение  ГАБРОВО ПИВОЛЕНД  дом на хумора и сатирата  рекл  българе  съдийки В група  футбол Янтра  прог  зора  Ymca  кучета  библиотека априлов палаузов  Етъра  крема  аек етър  Бизнес  безплатни обяви  наво 
Сайт от OmiCode
_