HP FV

Габрово

Времето в Габрово

 

5.8°C

времето в габрово

Влажност: 90%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 1.0m/s И

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.176
Щатски долар USD 1   1.32
Австралийски долар AUD 1   1.409
Швейцарски франк CHF 1   1.536
Чешка крона CZK 100   8.085
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.699
Новозеландски долар NZD 1   1.038
Полска злота PLN 10   4.955
Руска рубла RUB 100   4.839
« още »

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Гергьовден е

 

На този ден Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - Св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. На иконите е е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Великомъченик св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан /284-305/. Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войната и войската (в иконографията е наложен този момент от битието му). В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне; всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

 

Имен ден празнуват носещите имената: Георги, Гергана, Габриела , Габриел , Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория,Генка,Генко, Галин, Галина, Галя.

 

Източник: агенция КРОСС


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 06.05.2011 08:55

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

Денят на земята

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Да не забравяме миналото

Включете се в инициативата да направим клипчета със снимки на няколко стари габровски песни, като ни изпратите ваши любими снимки от Габрово. Снимките се събират в няколко албума на различна тема.

Може да ги изпращате на имейла или да ги добавяте в групата на сайта във фейсбук.

Нови обяви

Частен Детектив Научна агенция Активия Продавам нарязан тютюн За строителство Гергьовден в хотел Острова - Бели Осъм

Анкета

poll Къде прекарахте Велиденските празници?

    Резултати

Реклама

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

ЦДГ "Мечо Пух" Габрово  ПМГ   такса битови отпадаци на фирми  д-р гайдарски  работа предлага  воден цикъл  валутен  парно  биенале  зора  разписание гр  разписание градски транспорт   Пламена Минчева  учители, лечители  дом на хумора  тракт%D  топлофикаця  наредба за определяне на такса бит  Железният  меки матраци  корект  следваща фаза полу ф%  РУ Габрово  тони димитрова  разписание на автобуси  борисов  футбол Янтра  ЦДГ Габрово  времето  трактор 
Сайт от ИНК Студио
_