HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

18.6°C

времето в габрово

Влажност: 81%

Валежи: 0.0mm/hr

Вятър: 3.0m/s Ю

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.192
Щатски долар USD 1   1.335
Австралийски долар AUD 1   1.428
Швейцарски франк CHF 1   1.598
Чешка крона CZK 100   8.076
Датска крона DKK 10   2.623
Хонконгски долар HKD 10   1.716
Новозеландски долар NZD 1   1.096
Полска злота PLN 10   4.953
Руска рубла RUB 100   4.81
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

Габровската Весела къща гостува в Пловдив

 

Днес (8.06), от 17.30 часа Музеят „Дом на хумора и сатирата” от Габрово ще открие своята карикатурна изложба „Адам и Ева” в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Габровската Весела къща отдавна си партнира в различни проекти с РЕМ, като търси различните гледни точки към привидно познати теми и сюжети. И сега не е направено изключение: библейската тема е видяна с усмивка, но и по 50 различни начина (толкова са карикатурите в експозицията) от 42 съвременни майстори на карикатурата от 18 държави.

Световната премиера на изложбата е в град Калараш, Румъния, през 2004 г., гостувала е в гр. Сургут, Русия (2007), а миналата година предизвика усмивките на туристите в АИР „Боженци”. Сега за първи път се показва в голямото културно пространство на град Пловдив.

Адам и Ева са много обичана тема от художниците на всички времена. Но в изложбата на Дома на хумора и сатирата райските обитатели не са онези класически грешници, а мили чаровници, чиито постъпки будят искрен смях. Често Адам и Ева са двама самотници на фона на унищожена природа и единствената райска ябълка вече е само в консервна кутия (Рене де ла Нуес, Куба). Безметежните и щастливи ангелчета пък придружават сватбеното шествие в карикатурата на Сергей Кузмин (Русия), така че изложбата наистина предлага многообразие и в рисунъка, и в трактовката. Заслужава да се спрем и пред творбите на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина) и Луис Кастильо (Бразилия), Мануел Ернандес (Куба) и Галина и Валентин Караваеви (Русия), на Жан Ефел (Франция) и Мирослав Бартак (Чехия), Ивайло Никодимов (България) и Кацухиро Ямамото (Япония), за да усетим колко виталност има в тези карикатури, колко модерни и едновременно вечни могат да бъдат техните персонажи.

Трябва да отбележим, че всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от ДХС всяка нечетна година от 1973 г.досега, и в този смисъл пред нас е наистина една „хумористича извадка” на тема Адам и Ева. Всяко поколение творци (а и публика!) носи в себе си своя визия за рая и райските обитатели, има своя мярка за доброто и злото, а пренасяйки библейските мъдрости върху съвременни образци и явления, неусетно вписва и себе си във вечната тема.

Карикатурната изложба „Адам и Ева” на Дома на хумора и сатирата очаква своите посетители до края на месец юли.

 

 

Венета Георгиева-Козарева

 


 


Автор: zaGabrovo
Обратно   Печат Добавена 08.06.2011 07:12

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

CrystaLight

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Да не забравяме миналото

Включете се в инициативата да направим клипчета със снимки на няколко стари габровски песни, като ни изпратите ваши любими снимки от Габрово. Снимките се събират в няколко албума на различна тема.

Може да ги изпращате на имейла или да ги добавяте в групата на сайта във фейсбук.

Нови обяви

YO YO cafe търси сервитьор/ка КУРС КАПИТАН 20 БТ ЗА ЯХТСМЕНИ И МОРЯЦИ Боженци-Вичевата къща Натурален ябълков оцет Битутех ЕООД

Анкета

poll Къде ще прекарате лятната си почивка?

    Резултати

Реклама

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

доставки  александър атанасов  разписание на автобуси  габрово инфо  корект  следваща фаза полу ф%  пламен гущера  гуглева  Габрово  библиотека априлов  СНИМКИ ОТ ЩАСТЛИВЕЦА  изложба  резултати от хандбал  .Ð¢ÑŠÑ€Ñ Ð¸  neofit rilski   Кепарис  blanka   24.01.2011  .Търси  ÐºÑ€ÐµÐ¼Ð°Ñ‡Ð½Ð¸  тони димитрова  121 марка  ваканция  кола  Кучешки  ЦДГ  крема  д-р гайдарски  shema transport  форум 
Сайт от ИНК Студио
_