HP FV

Габрово

dendax

Времето в Габрово

 

0.1°C

времето в габрово

Влажност: 87%

Валежи: 0 мм/ч

Вятър: 0 м/с ЮЮЗ

Валутен курс

Euro EUR 1   1.956
Британска лира GBP 1   2.273
Щатски долар USD 1   1.461
Австралийски долар AUD 1   1.421
Швейцарски франк CHF 1   1.589
Чешка крона CZK 100   7.627
Датска крона DKK 10   2.629
Хонконгски долар HKD 10   1.875
Новозеландски долар NZD 1   1.084
Полска злота PLN 10   4.374
Руска рубла RUB 100   4.663
« още »

Реклама

хотел Албедо

Приятелски сайтове

Изработка на сайт

Казанлък инфо

Елате в Габрово

 

"Лешникотрошачката" - Държавна Опера Русе в Габрово

 

Четвъртък, 8 Декември, 2011 - 19:00 - 20:30

120 години от създаването на една от най-гледаните балетни постановки в цял свят.

Феномен който се изпълнява по традиция на Коледа в целия свят.

Чайковски композира балета през 1891-1892, но не бил доволен от работата си и считал произведението за едно от по-малко сполучливите. Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18-ти декември 1892 година заедно с премиерата на операта на Чайковски "Йоланта" в театър "Марийнски..." в Санкт Петербург, Русия. Но първото представление не е имало много голям успех.

За първи път балетът е представен извън Русия през 1934 година в Англия, а през 1944 е направено първото представление на "Лешникотрошачката" в Съединените Щати от балета на Сан Франциско. През 1954 е направено представление и в Ню Йорк, което е постигнало огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година. Балетът е бил предаван по телевизията 2 пъти, а през 1993 е бил филмиран. След края на 1960-те "Лешникотрошачката" се превръща във феномен като се изпълнява по традиция на Коледа в целия свят.

 

Сюжет:

Историята е за едно малко немско момиче на име Клара. Когато завесата се вдига виждаме как семейство Сталбаум се приготвят за Бъдни Вечер. Клара, по-малкият и брат Фриц, майка и и баща и празнуват със семейството и с приятелите си когато пристига мистериозният дядо на Клара - Хер Дроселмайер. Той бързо измъква голяма торба с подаръци за всички деца и всички са щастливи освен Клара, която още не е получила подарък. Когато тя отива при него, за да получи своя подарък, се оказва че няма повече подаръци и тя избягва при майка си цялата в сълзи.

Тогава Дроселмайер измъква играчка-лешникотрошачка в традиционната форма на войник в разкошна униформа от кралската гвардия. Клара е на седмото небе от щастие, но от завист,брат и Фриц счупва играчката. Дроселмайер намира счупената играчка и я поправя.

Когато празненството свършва и Сталбаум отиват да спят, Клара се притеснява за играчката си и отива при коледното дърво, за да я види. Тя заспива под елхата с лешникотрошачката в ръзете и. Когато часовникът бие полунощ, Клара чува шум от мишки и се опитва да избяга, но мишките я спират. Тогава изведнъж коледното дърво започва да расте и запълва стаята, войникът-лешникотрошачка оживява и той заедно с войниците си защитават Клара в битка с войската на Краля на Мишките.

В битката Клара хвърля пантофа си по Краля на Мишките и в това време лешникотрошачката успява да го прободе с копието си. Загубили водача си мишките се отдръпват. Тогава изведнъж лешникотрошачката се превръща в принц.(Според някои от версиите принцът е племенник на Дроселмайер, който е бил омагьосан от Краля на Мишките и че всичко е било план на чичо му да разруши магията.) Клара и принцът отпътуват до свят, където ги посрещат танцуващи снежинки и феи и кралици танцуват. Тук свършва първо действие.

Когато завесата се отваря отново Клара и принцът са пристигнали в страната на Захарната фея. Тя и народът и от страната на сладките ги посрещат с множество танци. Танцуват испанските танцьори на шоколада, китайските - на чая, арабските - на кафето, руските - на захарните бастунчета, танцът на марципанените овчарчета, на Захарната фея и танцът на цветята. След като фестивалът завършва, Клара се събужда под коледното дърво с лешникотрошачката в ръцете си. (При накой от версиите сцената с нейното събуждане не се представя, за да се приеме, че всичко това не е било сън).

 

Хореография - Лев ИВАНОВ и Василий ВАЙНОНЕН

Адаптация – Марияна Захариева

Сценография и костюми – Еслица Попова

Репетитор – Силвия Малинова

Корепетитор – Елена Колева

Ас. Режисьори – Елена Бояджиева, Мария Димитрова

 

Билети на касата на театъра. Цена - 4, 6 и 8 лева


 


Автор: radoslav.parvanov
Обратно   Печат Добавена 21.11.2011 13:15

КОМЕНТАРИ

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!Затвори

Напиши новина   Пусни обява

Реклама

 

Габрово - град на чудеса!

 

Нова транспортна схема


Число на деня

150 години от създаването на библиотека Априлов Палаузов.

Нови обяви

Клубна карта за отстъпка Счетоводство на фирми Ремонт и сервиз на монитори, ... Нова колекция качествени дамски и ... Дамски и мъжки спортни облекла ... Всички обяви

Анкета

poll Какъв подарък искате за Коледа

    Резултати

 

Следвайте ни в twettertwitter

Търсени думи и фрази

дом на хумора  кино  заедно за габрово  работа  КОНЦЕРТИ  автобусни линии  празник  кино програма габрово  разписание градски транспорт   библиотека априлов  ЦДГ  razpisanie  ясла зора  обществен съвет воден цикъл  кино алеко  ремонт магистрала  преброяване  пощи  кремачни материали  уеб кам  бинго габрово  еврофутбол  фирми габрово  учители, лечители  Онлайн камера  Тодоровден в Етъра  Трявна  живково  ЦДГ Габрово  изложба 
Сайт от OmiCode
_